Ceapa este o parte fundamentală a alimentelor, este unul dintre ingredientele care da gust si aroma preparatelor noastre. Ne place să-l combinăm în sosuri, carne, legume și chiar sucuri. In plus, cepa este o sursă incredibilă de vitamine B3, B6, C, E, multiple minerale precum potasiu, magneziu, calciu.
Ceapa este antiinflamatoare, antialergenica, antidiabetice, ne protejează inima, previne osteoporoza și bineînțeles, ne face să plângem cand o taiem.
Ceapa pe suprafețele și straturile ei are molecule numite Syn-propanotial-S-oxid , provenind dintr-un tip de aminoacizi. Acestea sunt cauzele pentru care plângem cand taiem ceapa. La tăierea cepei se amestecă două substanțe, prima este un tip de uleiuri volatile care se eliberează în momentul în care îi tăiem coaja, un tip de acizi foarte incisivi și corozivi care ne impactează pe deplin ochii.
Acest acid din ceapă, la contactul cu umezeala din ochii noștri, se va descompune în acid sulfuric și în cele din urmă, terminațiile noastre nervoase corneene vor detecta această substanță. Plânsul este esential pentru a elimina acidul din ochii noștri.
După cum puteți vedea, răspunsul la motivul pentru care ceapa te face să plângi nu este din altă lume, dar are un pic de chimie în esenta. Un fapt foarte curios pe care ar trebui să-l știi despre acest aspect este că, dacă ochii noștri nu încep să plângă imediat când tăiem prima bucată de ceapă, ochii ar fi exagerat de iritați. Așa că data viitoare când vei fi deranjat de acele lacrimi care ți se rostogolesc pe obraz în timp ce faci cina, mulțumește-i organismului că te-a salvat de o astfel de iritare enervantă.
Cum să tai ceapa fără să plângi?
Cunoscând motivul pentru care ceapa te face să plângi, este timpul să treci la cateva soluții pentru a nu vărsa lacimi cand tai ceapa. Ia-ti notite! Vă asigurăm că fiecare dintre aceste soluții naturale sunt 100% eficiente.
Lăsați ceapa aproximativ 20 de minute la frigider, la scăderea temperaturii procesul care reacționează la orice tăietură va fi mult mai lent.

Rădăcina cepei este locul unde se concentrează cea mai mare parte a acizilor. Încercați să tăiați această parte la sfarsit și niciodată la început.
Este mai bine să nu rupeți straturile de ceapă. Cel mai bine este să îndepărtați stratul exterior puțin câte puțin, apoi să curățați ceapa cu mâna. Când trebuie să folosiți cuțitul, asigurați-vă că muchia este fină, deoarece în acest fel atenuăm impactul de acid a cepei.
Cea mai eficientă soluție pentru a nu lacrima când tăiați ceapa este să o tăiați sub apă. În acest fel, compușii volatili de sulf vor fi eliberați in apa, si nu interacționeaza cu globii oculari.
Și, în sfârșit, nu putem să nu vă oferim cel mai important sfat: nu închideți niciodată ochii când tăiați ceapa. Accidentele casnice cauzate de cuțite, au loc chiar în acest moment. Așa că șterge-ți lacrimile, dar nu închide niciodată ochii!
Beneficiile cepei depășesc cu mult micile dezastre pe care le poate genera în ochii noștri, așa că oricât de multe lacrimi ați vărsa, nu încetați niciodată să o mâncați, corpul vostru vă va mulțumi.