Datorită compoziției sale, laptele de cămilă nu se coagulează în mod natural și nu se va coagula la fel de ușor ca alte tipuri de lapte. Acesta poate fi rezultatul substantei numita cazeină, structura multi-moleculară formată din cazeine este menținută împreună de calciu.
Toate acestea devin dificile atunci când se face brânză de cămilă, deoarece structura proteinei din laptele de cămilă diferă fata de vaci, capre, oi și alte animale utilizate în mod obișnuit pentru a produce brânză.
Multe rumegătoare întrerup lactația în medii climatice dure. Cu toate acestea, cămilele continuă să producă lapte foarte diluat care conține peste 90% apă. Datorită condițiilor extreme de secetă, dromedarul nu transpiră, mențin o temperatură corporală regulată fără a fi nevoie să transpire și pot pierde, de asemenea, până la 30 la sută din greutatea lor din cauza pierderii apei din corp.
Proteinele sale și capacitatea limitată de a coagula sunt benefice pentru diabetici de tip 1.
Laptele de cămilă rămâne fără să devină acru mai mult timp decât laptele de vacă, și din cauza căldurii deșertului, nu se strică foarte curând și nu se coagulează deloc.
Laptele de cămilă a susținut culturile nomade și pastorale de la domesticirea cămilelor în urmă cu milenii. Păstorii pot supraviețui mai mult timp numai cu lapte, atunci când iau cămilele pe distanțe lungi pentru a pășuni în medii deșertice și aride. Industria de creștere a cămilelor a crescut în lume, ca o alternativă ecologică la creșterea laptelui de vacă folosind o specie bine adaptată regiunilor aride.
Laptele de cămilă are diferite caracteristici nutriționale față de laptele de vacă, dar proporțiile nutrienților pot fi foarte variabile în funcție de o serie de factori, inclusiv tipul și vârsta cămilei, clima, ceea ce mănâncă și metoda de muls. Poate fi folosit pentru a face produse precum iaurtul și înghețata, dar nu este atât de ușor de transformat în unt sau brânză .
Camilele pakistaneze și afgane ar trebui să producă cele mai mari producții de lapte, până la 30 de litri pe zi. Cămila Bactrian produce 5 litri pe zi, iar dromaderul produce in medie 20 de litri pe zi.
Stiati ca, creșterea intensivă a vacilor a creat animale care pot produce 40 de litri pe zi?.
Camilele, cu capacitatea lor de a merge 21 de zile fără apă potabilă și produc lapte chiar și atunci când se hrănesc cu furaje de calitate scăzută, sunt o opțiune durabilă pentru securitatea alimentară în medii dificile.